Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Elzárkózási terv készítése

Célja: A tartózkodásra kijelölt helyiségből a radioaktív por kizárása, a légáramlás (a huzat) megszüntetésével. (Ahol huzat van ott a távozó levegő helyére szennyezett, poros levegő áramolhat.)

A tervezési folyamat:

Adottságok felmérése: Az épület rajzán jelölni kell a lehetségesgyertyalang.jpg ki-be áramlási helyeket, úgymint a kémények és a légvezetékek belépő és torkolati nyílásait. A falazat a födém nyílásait és a nyílászárók réseit. Ehhez jó segítséget kínál a huzat irányát is jelző úgynevezett gyertyapróba.

A védett elzárkózás akkor biztosítható tökéletesen és azonnal, ha az arra kijelölt helyen már az építmény tervezésekor a kettős célúság igényével gondoskodunk. Ebben az esetben az állandó készenlét a beruházás költségének az 5-10%-át sem éri el.. E fejezet végén mutatok példát egy díjazott megoldásra.

A legtöbb esetben az előzetes tervezés helyett azonban az adottságokból kell kiindulni.

Nézzünk példaként egy konkrét épületet. Az elsődleges vizsgálat szerint a külső nyílászárók légzáróak, kivétel a gádorról nyíló bejárati ajtónak az alja és a zár menti falcsatlakozása, továbbá a hátsó belső szoba terasz-ajtajának az alja. A pince ajtó teljes kerülete mentén és a felső befalazásnál is légáteresztő. Légmozgás észlelhető a galériáról a padlásra nyíló búvó-nyílásnál is. A külső térre teljesen nyitott kiépített szellőzőnyílások vannak: a földszinti WC, a kamra és 2db a konyha falában, továbbá az udvarról a pince felé a gádor padlószintje alatt, az utca irányából nézve (ezen szabad falnyílások elsődlegesen zárandók, télen kiemelt fontossággal). A pince előtere felől belső, osztott légvezeték van kiépítve, a hátsó fürdőszoba kádjának homlokfalához, a hátsó konyha fatüzelésű tűzhelye alatti térbe, valamint a kandalló tűzi-levegő ellátásához. A hátsó fürdőszoba és konyha gőz elszívását egy légcsatorna vezeti a hátsó konyhából a tető irányába. Az emeleti WC-ből a tető irányában szintén szellőzőcső vezet. Ezen kívül a kazán, valamint a földszinti kandalló- és az első, valamint a hátsó konyha-tűzhelyek füstcsöve is a szabadba nyílik a kéményeiken keresztül (fokozott huzat-hatással).  A kandalló tűzterét és a pince végében lévő hamugyűjtő fülkét egy szintén nyitott de belső hamucsatorna köti össze. 

 

 

A hermetizáció megvalósításához használhatók a nyílásra szabott (szokásból úgynevezett) „színes hőszigetelő táblák és a PUR hab (vagy a sziloplaszt)”.

Gyakori ki-be közlekedés esetén ideiglenes sugármentesítő zsilipelt bejárat kialakítása is indokolt.

TILOS ELZÁRNI A GÁZKÉSZÜLÉKEK FÜSTELVEZETŐ NYÍLÁSAIT, abban az esetben is, ha a gázvezeték központilag vagy csak az őrlángnál már el lett elzárva!

A kéménybe vagy parapetbe kötött gáz-készüléket tartalmazó helyiséget ki kell zárni a tartózkodásra kijelölt területből. (Ez potenciálisan szennyezett tér lesz.)

FONTOS követelmény, hogy az elzárkózási időszakban oxigént fogyasztó berendezések úgymint gáztűzhely, vagy fa-szén használatú kályha, gyertya a tartózkodásra kijelölt térben ne üzemeljen, mert a 2-3 napos elzárkózási időtartam alatt légszomjad keletkezhet. Csak elektromos készülékek használhatók.

Élelem

Katasztrófa előtt a hűtőbe betárolt élelmiszerek a lejáratukig a szokásos módon fogyaszthatóak.

TILOS frissen szedett zöldséget, salátát, gyümölcsöt stb. behozni is, nemhogy fogyasztani!

Állataiddal is csak szárított, védett takarmányt etess, és megbízható vízzel itass!

Az élelmiszerek fogyaszthatóságának megállapításánál segítenek az előzőleg bemutatott műszerek.

Védett téren kívül (szennyezett helyen) tilos enni és inni és szükségletedet végezni!

Víz

TILOS ásott kút vizét fogyasztani! A felforralás radioaktivitás esetén semmit sem ér. Ellenőrzés a hálózati víznél is indokolt lehet. A víz fogyaszthatóságának megállapításánál segítenek az előzőleg bemutatott műszerek.

 

preshaz-oh-1-oltalom.jpgVisszatérve a bevezetőben említett kettős célú tervezésre, a képen egy présház-óvóhely látható.

Kívülről nem is sejthető, hogy az épület alsó szintje 15 percen belül átállítható egy egészségügyi zsilippel is biztosított védelmi funkcióra. A befogadó képességének a pincerész szab határt. A védelem rádió aktív pór mellett pár napos vegyi szennyezés ellen is védelmet nyújthat.

Az Országos Találmányi Hivatal Ipari Mintaoltalmi Lajstromában szerepel.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.